SAP Business One WIKI
Az oldalt az OnLiveIT az SAP Business One információs portál tulajdonosa gondozza.

SAP Business One Starter Package - Beszerzési funkciók

1. Beszerzés – Szállítói ajánlat

A beszerzés során ha szeretné megtalálni a legjobb ajánlatot a szükséges áruk és szolgáltatások vonatkozásában, ezért a beszerzési ajánlatkérést küldhet több szállítónak, hogy ajánlattétel útján adják meg feltételeiket (például az árat, a szállítási határidőt) a szolgáltatásnyújtás vagy az anyagellátás vonatkozásában. A szállítói ajánlatban lesznek meghatározva az anyag vagy szolgáltatás részletei, például a mennyiség, az igényelt dátum és a szállítói információk. A beérkezett ajánlatok összehasonlítása után meghatározhatja, hogy melyik szállítótól kíván rendelni.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Beszerzés – Szállítói ajánlat

2. Beszerzés – Megrendelés

A megrendelés a szállítóval egyeztetett árú cikkek vagy szolgáltatások igénylésére szolgáló bizonylat.

Ha az SAP Business One rendszerben megrendelést rögzít, a számviteli rendszerben nem jön létre értékalapú változást jelző könyvelés. Ugyanakkor a rendelési mennyiségek megjelennek a készletvezetésben. A megrendelt mennyiségeket különböző beszámolókban és ablakokban

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Beszerzés – Megrendelés

3. Beszerzés - Árubeérkezés

Ezt a bizonylatot akkor hozhatja létre, amikor árukat kap a szállítótól.

Árubeérkezés létrehozásakor az SAP Business One beérkezteti az árut a raktárba, aktualizálja a mennyiségeket, és naplókönyvelést hoz létre, amennyiben a cég folyamatos készletvezetést használ.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Beszerzés - Árubeérkezés

4. Beszerzés – Szállítói visszáru

A visszárubizonylat segítségével küldhetők vissza a kiszállított áruk a szállítókhoz, vagy vonható vissza részben vagy teljesen egy cikk beszerzési tranzakciója, például egy árubeérkezés az SAP Business One rendszerben. A törvényi előírások miatt ezekben a bizonylatokban nem hajthatók végre könyvelésreleváns módosítások, és a bizonylatok nem is törölhetők. A nem kívánt vagy hibás áru visszaküldéséhez, illetve a fenti bizonylatok bevitele közben elkövetett hibák kijavításához azonban létrehozható visszárubizonylat. Szállítói visszáru létrehozásakor az áruk a raktárból kikerülnek, és a mennyiségeket a rendszer csökkenti. Ha a vállalat folyamatos készletezetési rendszert működtet, az SAP Business One automatikusan létrehozza a releváns könyvelést a készletértékek aktualizálásához.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Beszerzés – Szállítói visszárú

5. Beszerzés – Bejövő előlegigénylés

A beszerzési előlegigénylés olyan igénylés a szállító részéről, amely egy előleg meghatározott időre történő kifizetésére irányul.

Ez a bizonylat semmilyen számviteli vagy készletkönyvelést nem generál; ezért ha egy árubeérkezésen vagy megrendelésen alapuló beszerzési előlegigénylést hoz létre, akkor az alapbizonylat még nem lesz lezárva. Ez lehetővé teszi ugyanazon alapbizonylat átmásolását egy magasabb szintű beszerzési bizonylatba (mint pl. egy bejövő számla vagy egy árubeérkezés).

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Beszerzés – Bejövő előlegigénylés

6. Beszerzés – Bejövő előlegszámla

Az előlegszámla az adózáshoz kapcsolódó bizonylat, amely regisztrálja az előlegek fogadását és a különböző adóbeszámolók alapját képezi.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Beszerzés – Bejövő előlegszámla

7. Beszerzés – Bejövő számla

A bejövő számla fizetésre irányuló kérelem. Emellett a költségeket is rögzíti az eredménykimutatásban. Bejövő számla több megrendelésből és árubeérkezésből létrehozható. A könyvelést érintő adatok nem módosíthatók a bejövő számlán, mivel ez a főkönyvben bejegyzéseket létrehozó törvényes számviteli bizonylat.

Ez a lépés kötelező

Tovább: Beszerzés – Bejövő számla

8. Beszerzés – Bejövő helyesbítő számla

A beszerzési helyesbítő számla a szállító által kibocsátott bizonylat. A törvényi előírások értelmében beszerzési helyesbítő számlát kell kibocsátani az alábbi esetekben:

  • Bónusz és engedmény megítélése az eredeti számla kiállítása után
  • Áru visszaszállítása az eladónak
  • Az áruk és szolgáltatások ára az eredeti számla kibocsátása után módosult
  • Bármelyik számlatétel ára, adókulcsa, adóösszege, nettó értéke, bruttó értéke, mennyisége vagy mértékegysége hibás

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Beszerzés – Bejövő helyesbítő számla

9. Beszerzés – Bejövő jóváírás (Storno)

A bejövő jóváírás a bejövő számla stornobizonylata. Ha tehát a szállítói számla felvitelekor hibázik, a tranzakciót részben vagy egészben egy bejövő jóváírás rögzítésével visszavonhatja.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Beszerzés – Bejövő jóváírás (Storno)

10. Beszerzés – Bekerülési költségek

Áruk beszerzésekor a cégnél felmerülhetnek bizonyos járulékos költségek, mint például vám, szállítás, biztosítási díjak vagy adók. Ezek a járulékos költségek hozzárendelhetők a beszerzett cikkekhez, és az SAP Business One Bekerülési költségek funkció használatával kimutathatók a könyvelési rendszerben.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Beszerzés – Bekerülési költségek

sap_business_one/starter_package/3_fejezet_beszerzes.txt · Utolsó módosítás: 2013.09.06 13:25 (külső szerkesztés)
 
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki