SAP Business One WIKI
Az oldalt az OnLiveIT az SAP Business One információs portál tulajdonosa gondozza.

SAP Business One Starter Package - Értékesítési funkciók

1. Értékesítés – Vevői ajánlat

Az ajánlatbizonylat a vevőnek vagy érdeklődőnek elküldött ajánlatot tartalmazza.

Az SAP Business One-ban megjelenő ajánlat jogilag nem kötelező érvényű dokumentum. Általában csak információs célt szolgál, és az értékesítési folyamatlánc első láncszeme lehet.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Értékesítés – Vevői ajánlat

2. Értékesítés – Vevői rendelés

A vevői rendelés a vevő vagy érdeklődő kötelezettségvállalása egy termék vagy szolgáltatás megvásárlására. A bizonylat szolgál a termelés és a megrendelések tervezésének alapjául.

Az üzletág határozza meg, hogy a vevői rendelés törvényileg kötelező érvényű bizonylat-e - lehetséges, hogy a cég nem gyárt termékeket vagy szállít cikkeket a vevői rendelés létrehozása előtt

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Értékesítés – Vevői rendelés

3. Értékesítés - Szállítás

A Szállítás bizonylatai törvényileg kötelező érvényű bizonylatok, melyek jelzik, hogy áruszállítás vagy szolgáltatásteljesítés történt. E bizonylatok nélkül az áruk csak akkor szállíthatók, ha már készült számla. Szállítási bizonylatok létrehozásakor a vonatkozó anyagkiadás könyvelésére is sor kerül. Az áruk elhagyják a raktárat, és a rendszer könyveli a megfelelő készletváltozásokat. Ha a készlet változik, a számviteli rendszerben lévő értékek is változnak (csak folyamatos készletvezetés használata esetén).

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Értékesítés - Szállítás

4. Értékesítés – Vevői visszárú

A törvényi előírások értelmében az SAP Business One rendszerben rögzített szállítások és számlák nem törölhetők, és könyvelést érintő adat ezekben a bizonylatokban nem módosítható. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a vevő az árukat valamilyen okból visszaküldi, vagy hiba történt a bizonylatok rögzítésekor.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Értékesítés – Vevői visszárú

5. Értékesítés – Kimenő előlegigénylés

Ezzel a funkcióval előlegfizetési igényt hozhat létre a cég vevői számára. Ez a bizonylat nem hoz létre sem számviteli, sem készletkönyvelést. Ha szállításon vagy vevői rendelésen alapuló értékesítésielőleg-igénylést hoz létre, a rendszer nem zárja le az alapbizonylatot. Így ez az alapbizonylat később magasabb szintű értékesítési bizonylatba, például kimenő számlába vagy szállításba másolható.

Ez a lépés kötelező

Tovább: Értékesítés – Kimenő előlegigénylés

6. Értékesítés – Kimenő előlegszámla

A cégek számára kötelező hogy a kapott előlegekről az adókat (vagy ÁFÁ-t) tartalmazó számlákat adjanak ki. Ezeket a számlákat rész- vagy végszámlákkal egyenlítik ki. A cégek a beérkezett előleget nem számlán alapuló fizetés létrehozásával rögzíthetik az SAP Business One-ban.

Ez a lépés kötelező

Tovább: Értékesítés – Kimenő előlegszámla

7. Értékesítés – Kimenő számla

A számla törvényileg kötelező érvényű dokumentum. A számla beérkezésekor könyvelés történik a megfelelő vevői számlákon a számviteli rendszerben. Ha a számlát nem előzte meg szállítás, és raktáron levő cikkeket értékesít, a számla kiállításakor a készletmennyiségek is ennek megfelelően aktualizálódnak.

Ha szállításra való hivatkozás nélkül hoz létre számlát, a rendszer automatikusan könyveli a készletváltozásokat. Azaz ha már létezik szállítás a tranzakcióhoz, és erre való hivatkozás nélkül hoz létre számlát, hibák történhetnek a készletvezetésben, mivel a szállítási mennyiség kétszer van könyvelve a rendszerben.

Ez a lépés kötelező

Tovább: Értékesítés – Kimenő számla

8. Értékesítés – Kimenő jóváírás (Stornó)

A törvényi előírások értelmében az SAP Business One rendszerben rögzített szállítások vagy számlák nem törölhetők, és könyvelést érintő adat ezekben a bizonylatokban nem módosítható. Ugyanakkor előfordulhat, hogy hiba történt a bizonylatok rögzítésekor. Ez a funkció csak akkor használható, ha a kinyomtatott javítani kívánt számlát még nem küldtük el a vevő részére.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Értékesítés – Kimenő jóváírás (Stornó)

9. Értékesítés – Bizonylatlétrehozási varázsló

A bizonylatlétrehozási varázsló segítségével tömegesen dolgozhatja fel a cél értékesítési bizonylatokat. Ez a varázsló egyszerű módot kínál több alapbizonylat sorainak egyetlen célbizonylatban történő összefoglalásához előre meghatározott paraméterek szerint.

Ez a lépés nem kötelező

Tovább: Értékesítés – Bizonylatlétrehozási varázsló

sap_business_one/starter_package/4_fejezet_ertekesites.txt · Utolsó módosítás: 2013.09.06 13:25 (külső szerkesztés)
 
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki